Näin vältät eläinkokeiden tukemisen ostaessasi kosmetiikkaa

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Eläinrakas, muistathan kosmetiikkaostoksilla ollessasi, että useat kosmetiikkavalmistajat testaavat tai testauttavat tuotteensa eläimillä. Koe-eläiminä kosmetiikan testauksessa käytetään kaneja, marsuja, hiiriä ja rottia. Toimenpiteistä aiheutuu eläimille kipua, tulehduksia tai jopa kuolema. 

Kosmetiikan eläinkokeet ovat kuitenkin nykypäivänä turhia ja tarpeettomia, kun olemassa on muitakin luotettavia testausmenetelmiä. Ostamalla eläimillä testattua kosmetiikkaa tuet toimintaa rahallisesti. Kyse on sinun arvovalinnastasi.

Haluatko sinä tukea eläinkokeita ostopäätöksilläsi?[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7221″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kaikki, mitä sinun pitää tietää lopettaaksesi kosmetiikan eläinkokeiden tukemisen

Tärkeintä on tietää, että kuluttajana sinulla on valtaa. Sinulla on valta kieltäytyä ostamasta eläimillä testattua kosmetiikkaa. Kun tiedät miten selvität merkkien eläinkokeettomuuden, on eläinystävällisempien valintojen tekeminen varsin helppoa!

Ellet ole perehtynyt aiheeseen aiemmin, tulet yllättymään, kuinka moni kosmetiikkaa valmistava yritys tekee tai teettää yhä kosmetiikan eläinkokeita. Kokeillaanpa vaikka heti. Avaa uusi välilehti ja googleta “Beauty brands that test on animals”. Muista kuitenkin palata takaisin tänne, niin jatketaan.

Lukemalla tämän artikkelin opit:

  • Mitä eläinkokeeton kosmetiikka tarkoittaa
  • Mitkä ovat erot eläimillä testaamattoman ja eläimillä testatun kosmetiikan välillä
  • Miten tunnistat eläinkokeettoman kosmetiikan helposti ja voit jatkossa välttää eläinkokeiden tukemisen ostopäätöksilläsi

Kun olet lukenut tämän artikkelin, sinulla on siis kaikki tarpeelliset tiedot, joiden avulla voit tehdä parempia valintoja jatkossa.   Sinun ei tarvitse muuttaa ostostapojasi kerralla tai heittää jo ostamiasi tuotteita pois. Käytä jo ostamasi meikit, ihonhoitotuotteet, hiustuotteet ja kynsilakat rauhassa loppuun ja muista, että pienetkin muutokset ovat tärkeitä ja vievät sinua eteenpäin. 

Mitä on eläinkokeeton kosmetiikka?

Eläinkokeetonta kosmetiikkaa tai sen ainesosia ei ole missään vaiheessa testattu eläimillä. Eläinkokeettoman kosmetiikan valmistaja ei myöskään salli muiden testata tuotteita puolestaan. Yritys ei siis voi myydä tuotteitaan Kiinassa, missä laki velvoittaa testaamaan tuotteet eläimillä ennen myyntiä.

Kiinan laki ei kuitenkaan koske verkkokauppamyyntiä eikä Kiinassa valmistettua kosmetiikkaa. Kiina velvoittaa testaamaan tuotteet eläimillä vain silloin, kun ne tuodaan Kiinaan muualta kivijalkakaupassa myytäviksi.

Eläinkokeeton kosmetiikka EI ole sama asia kuin vegaaninen kosmetiikka. Vegaaninen kosmetiikka on toki eläinkokeetonta, mutta sen lisäksi vegaaninen kosmetiikka ei sisällä lainkaan eläinperäisiä ainesosia. Sellaisia ovat esimerkiksi mehiläisvaha (beeswax, cera alba), lanoliini (lanolin) ja silkki (silk).

Eläinkokeeton kosmetiikka EI ole myöskään sama asia kuin luonnonkosmetiikka. Luonnonkosmetiikka, joka ei sisällä lainkaan synteettisiä ainesosia, voi olla joko eläinkokeetonta tai sitten ei. Mikäli luonnonkosmetiikan tuotemerkki on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, valmistaja ei saa itse testata ainesosia tai lopullista tuotetta eläimillä. Siitä huolimatta myös sertifioitua luonnonkosmetiikkaa voidaan myydä maissa, joissa eläinkokeet vaaditaan. Tällöin valmistaja sallii tuotteidensa testaamisen, eikä tuotemerkkiä voida luokitella eläinkokeettomaksi.

Millaiselle kosmetiikalle eläinkokeita sitten tehdään? Lyhyesti: ihan kaikenlaiselle.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto (Food and Drug Administration, FDA), joka vastaa myös kosmetiikasta, määrittelee sen seuraavasti: kosmetiikkaa ovat kaikki ne tuotteet, joita käytetään ihmiskehon puhdistamiseen, kaunistamiseen, ehostamiseen ja ulkonäön muuttamiseen ilman varsinaisia rakenteeseen tai toimintaan vaikuttavia muutoksia. Kosmetiikkaa ovat siis esimerkiksi voiteet, hajuvedet, huulipunat, kynsilakat, shampoot ja hiusvärit. Kaikki nämä voidaan testata eläimillä.

Millä eläimillä kosmetiikkaa testataan ja miten?

Ennen kuin kerron, miten voit välttää kosmetiikan eläinkokeiden tukemisen, haluan vielä kertoa tarkemmin, millaisia kokeita eläimillä tehdään. Tällöin tiedät oikeasti, millaista toimintaa et enää jatkossa halua tukea.

Humane Society International -järjestön mukaan 100 000-200 000 eläintä maailmassa kärsii ja kuolee vuosittain ainoastaan kosmetiikan vuoksi. Kuten jo aiemmin kerroin, nämä eläimet ovat marsuja, kaneja, hiiriä ja rottia.

Ensimmäinen testimuoto on silmä- tai ihoärsytystesti. Tässä testimuodossa kemikaalia pudotetaan tippoina koe-eläimen silmään, jotta nähdään kuinka vakava reaktio silmään aiheutuu. Kemikaalia voidaan myös hieroa koe-eläimen iholle. Tällä testillä selvitetään aiheuttaako kemikaali ihovaurioita.

Toisessa testimuodossa eläimelle pakkosyötetään toistuvasti kemikaaleja jopa kuukausien ajan. Tällöin tarkoitus on seurata aiheuttaako kemikaali nieltynä vakavia sairauksia, kuten syöpää. Kemikaalia voidaan syöttää myös tiineelle koe-eläimelle, jolloin seurataan aiheuttaako kemikaali vammoja syntyvälle poikaselle.

LD50 (lethal dose) on testi, jossa eläin pakotetaan nielemään suuria annoksia kemikaalia, jotta nähdään, millainen määrä aiheuttaa kuoleman. Puolet eläimistä kuolee LD50-testin aikana.

Näiden testien sijaan eläinkokeettomat kosmetiikkayritykset turvautuvat vaihtoehtoisiin testaustapoihin, kuten synteettisesti valmistettuihin soluihin tai hyödyntävät ainesosia, jotka on jo aiemmin todettu turvallisiksi. Turvallisiksi todettuja ainesosia on kosmetiikkateollisuudessa tuhansia.

Vaihtoehtoiset tavat testata kosmetiikkaa ovat luotettavampia, edullisempia ja nopeampia kuin koe-eläimillä tehdyt testit. Miksi osa yrityksistä silti tekee tai teettää eläinkokeita?

Kaikki yritykset eivät halua jättäytyä pois Kiinan markkinoilta, vaan valitsevat tällöin teettää eläinkokeita  Kiinan kivijalkamyymälöihin pääsyä varten. Kyse on siis rahasta. Eläinkokeettomat yritykset myyvät Kiinaan vain verkkokaupan kautta.  Toinen syy on, että ihan kaikille ainesosille ei ole vielä ehditty kehittää vaihtoehtoista menetelmää. Mikäli yritys haluaa heti käyttää juuri tällaista ainesosaa tuhansien turvalliseksi todettujen sijaan, on sen turvauduttava eläinkokeisiin.

Näin selvität, onko kosmetiikkamerkki eläinkokeeton

Nyt tiedät kaiken tarvittavan kosmetiikan eläinkokeista ja on aika oppia, miten voit selvittää onko kosmetiikkamerkki eläinkokeeton. Selvittämällä asian et enää tue eläinten käyttöä kosmetiikan testaamisessa.

Googleta yrityksen eläinkokeettomuus

Alkuun pääset googlettamalla englanniksi “is (tuotemerkki) cruelty-free?”.Näin saat useita hakutuloksia, joista selvität nopeasti tuotemerkin eläinkokeettomuuden. Hakutulosten joukossa on eläinkokeettomaan kosmetiikkaan keskittyvien yksityishenkilöiden sekä erilaisten järjestöjen luomia listoja ja artikkeleita tuotemerkkien eläinkokeettomuuteen liittyen.

Luotettava yksityisen henkilön ylläpitämä eläinkokeettoman kosmetiikan tietolähde on esimerkiksi englanninkielinen Logical Harmony -sivusto.

Tutustu tuotemerkin saamiin sertifikaatteihin

Toinen vaihtoehto on kiinnittää huomiota sertifikaatteihin. Eläinkokeettomuuden osoittavia sertifikaatteja on useita. Tiukin niistä on Leaping Bunny -sertifikaatti. Muita sertifikaatteja ovat PETA ja Choose Cruelty-free. Myös Vegan Society -sertifikaatti takaa eläinkokeettomuuden vegaanisuuden lisäksi. Sertifikaateilla on omat eläinkokeettoman kosmetiikan listansa jotka löydät googlettamalla sertifikaatin nimi + cruelty-free list.[/vc_column_text][vc_single_image image=”7261″ img_size=”large”][vc_column_text]Sertifikaattien välillä on eroja. Leaping Bunny on sertifikaateista tiukin, sillä se vaatii ulkopuolisen osapuolen tekemän tarkastuksen ennen yrityksen varmistamista eläinkokeettomaksi. PETA:n yritys pääsee allekirjoittamalla takeet eläinkokeettomuudesta. Samoin Choose Cruelty Free vaatii yritykseltä kirjallisen sitoumuksen eläinkokeettomuudesta ja sen ehdot ovat myös muutoin kattavat. Vegan Societyn logon saavat yksittäiset tuotteet, jotka ovat sekä eläinkokeettomia että vegaanisia. Muista kuitenkin, että kaikilla eläinkokeettomilla merkeillä ei ole sertifikaattia.

Kysy eläinkokeettomuudesta suoraan yritykseltä

Kolmas tapa selvittää merkin eläinkokeettomuus on kysyä suoraan yritykseltä. Näin asia selviää myös silloin, kun tuotemerkillä ei ole sertifikaatteja. Kun kysyt eläinkokeettomuutta, sinun täytyy saada kieltävät vastaukset kolmeen kysymykseen.

  1. Testaatteko valmiita tuotteitanne tai niiden ainesosia eläimillä?
  2. Testaavatko mahdolliset alihankkijanne tuotteidenne ainesosia eläimillä?
  3. Myydäänkö tuotteitanne Kiinassa, missä eläinkokeet ovat pakollisia?

Usein joku toinen on jo kysynyt nämä kysymykset ja vastaus löytyykin nopeiten Googlesta.

Usein EU:n alueella kosmetiikkaa myyvät yritykset vetoavat EU:n kosmetiikan koe-eläinkieltoon. Älä kuitenkaan koskaan hyväksy tätä vastaukseksi tuotemerkin eläinkokeettomuudesta. EU:ssa kosmetiikkaa myyvä yritys voi myydä muita tuotteitaan tai samaa tuotetta eri nimellä myös Kiinassa. Tällöin yritys sallii tuotteidensa testaamisen Kiinan markkinoita varten ja ei ole oikeasti eläinkokeeton.

Koreinassa selvitämme puolestasi kosmetiikkamerkkien eläinkokeettomuuden. Meiltä ostaessasi voit olla aina varma, ettet tue eläinkokeita.

Tämän vaikeampaa eläinkokeettomuuden selvittäminen ei ole. Tästä lähtien osaat aina tarkistaa, onko ostamasi tuotemerkki eläinkokeeton ja et enää tue ostoksillasi kosmetiikan eläinkokeita.

Kiinnostaisiko sinua tietää enemmän eettisemmästä kauneudesta ja saada juuri sinulle sopivia tuotevinkkejä? Tilaa eettisen kauneuden viikkokirjeemme! Ilahdutamme sinua viikkokirjeellä joka keskiviikko klo 18.[/vc_column_text][vc_btn title=”HALUAN SAADA EETTISEN KOSMETIIKAN VIIKKOKIRJEEN” style=”flat” shape=”square” color=”danger” css=”.vc_custom_1551104694454{padding-bottom: 50px !important;}” link=”url:https%3A%2F%2Fkoreina.com%2Feettisen-kosmetiikan-viikkokirje%2F|||”][vc_column_text]Lähteet:

https://www.humanesociety.org/resources/cosmetics-testing-faq

https://www.peta.org/issues/animals-used-for-experimentation/animals-used-experimentation-factsheets/product-testing-toxic-tragic/

http://animalia.fi/kosmetiikkalista/

https://www.peta.org/issues/animals-used-for-experimentation/cosmetic-household-products-animal-testing/

https://www.peta.org/issues/animals-used-for-experimentation/skin-irritation/

https://www.animalsinscience.org/why_we_do_it/animals-in-testing/

http://www.choosecrueltyfree.org.au/ccf-accreditation/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *