Näin määrität hiustesi huokoisuuden

Hiustyypin määrittäminen on olennainen osa tehokasta hiustenhoitoa olivatpa hiuksesi kiharat, laineikkaat tai suorat. Yksi hiustyyppiä määrittävä tekijä on hiusten huokoisuus (eng. porosity).  Huokoisuus tarkoittaa sitä, kuinka koholla hiusten pinnalla olevat hiussuomut ovat, mikä vaikuttaa hiusten kykyyn imeä ja säilyttää kosteutta. Ominaisuus voi periytyä ja lisäksi siihen voi vaikuttaa hiusten väri- ja lämpökäsittelyt. 
Luonnonkiharat hiukset
Huokoisuudeltaan hiukset voivat olla vähähuokoiset, keskihuokoiset tai korkeahuokoiset. Jokainen näistä hiustyypeistä kaipaa tietynlaisia tuotteita ja hoitorutiineita voidakseen hyvin.
 • Vähähuokoisten hiusten hiussuomut eivät juurikaan ole koholla, vaan menevät tiiviisti ja limittäin hiusta myöten. Hiusten pinta on niin tiivis, etteivät kosteuttavat tuotteet helposti imeydy syvemmälle hiuksiin.
 • Keskihuokoisissa hiuksissa suomut ovat osittain koholla. Hiussuomut päästävät kosteutta sisään, mutta myös estävät sitä haihtumasta liiaksi pois.
 • Korkeahuokoisissa hiuksissa hiussuomut ovat koholla ja hiukset tuntuvat imaisevan kosteuden lähes silmänräpäyksessä. Kosteus pääsee kuitenkin haihtumaan korkeahuokoisista hiuksista lähes yhtä nopeasti.

Kolme tapaa selvittää hiusten huokoisuus

1. Liukumistesti

Ota hiussuortuva sormiesi väliin. Liutua sormiasi hiusta pitkin kohti päänahkaa. Miltä hius tuntuu?

Jos hius tuntuu epätasaiselta -> hiuksesi ovat todennäköisesti keski- tai korkeahuokoiset hiukset.

Jos sormet liukuvat hiuksen päällä sujuvasti -> hiuksesi ovat todennäköisesti matalahuokoiset

Mikäli yksittäinen hius on todella hento, voi olla vaikeaa havaita, miltä hius tuntuu. Onneksi on vielä muitakin tapoja selvittää huokoisuus.

2. Kuivumisajan pituus ilmakuivatessa

Hiusten huokoisuudesta kielii myös aika, jonka hiusten kuivuminen kestää ilmakuivattaessa. Korkeahuokoiset hiukset kuivuvat yleensä täysin alle 2 tunnissa. Keskihuokoisten hiusten kuivuminen vie 4-6 tuntia. Vähähuokoisten hiusten kuivuminen sen sijaan kestää 8 tuntia tai pidempään.

Kuivumisaikaan voi vaikuttaa myös hiusten paksuus ja niihin mahdollisesti käytetty muotoilutuotteiden määrä, mutta siitä huolimatta tämän testin pitäisi toimia suuntaa-antavasti.

3. Kellumistesti

Irrota hiusharjastasi pari suortuvaa ja pudota ne vettä täynnä olevaan kulhoon tai lasiin. Jos hiuksesi ovat pitkät, lasi ei välttämättä riitä, sillä hiusten päät eivät saa osua lasin reunoihin. Asetettuasi hiukset veteen, työnnä ne sormellasi nopeasti vedenpinnan alle. Tämä pitää tehdä nopeasti, jotta veden pintajännitys saadaan katkaistua. Odota viisi minuuttia ja tarkastele sen jälkeen hiusten sijaintia vedessä.

Hiusten huokoisuuden määrittäminen kellumistestilläJos hiukset kelluvat veden pinnalla tai lasin yläosassa -> Hiuksesi ovat todennäköisesti matalahuokoiset

Jos hiukset ovat lasin keskivaiheilla -> Hiuksesi ovat todennäköisesti keskihuokoiset

Jos hiukset ovat lasin pohjalla tai ovat uppoamassa sinne -> Hiuksesi ovat todennäköisesti korkeahuokoiset

Hiusten kokonaisvaltainen käyttäytyminen apuna huokoisuuden määrittämisessä

Vaikka ylläolevat testit ovat suuntaa-antavia, on hiusten kokonaisvaltainen käyttäytyminen kannattaa huomioida huokoisuutta määriteltäessä.

Vähähuokoiset hiukset tuntuvat yleensä hyväkuntoisilta, näyttävät kiiltäviltä eivätkä takkuunnu kovinkaan herkästi. Ne saattavat kuitenkin rasvoittua ja latistua varsin nopeasti.

Keskihuokoiset hiukset eivät takkuunnu eivätkä rasvoitu erityisen helposti. Ne ovatkin yleensä helppohoitoisimmat. Liian tiheiden väri- tai lämpökäsittelyiden vuoksi tai hoidon laiminlyömisen johdosta keskihuokoiset hiukset muuttuvat herkästi korkeahuokoisiksi.

Karkealta tuntuvat ja selvästi kuivalta näyttävät hiukset ovat yleensä korkeahuokoiset. Korkeahuokoiset hiukset tuntuvat janoavan kosteutta ja hiukset imaisevatkin veden ja hoitosuihkeen hetkessä sisäänsä. Korkeahuokoiset hiukset eivät rasvoitu helposti, mutta takkuuntuvat helposti erityisesti latvoista.

Pikavinkit vähähuokoisten hiusten hoitamiseen

 • Käytä koostumukseltaan kevyitä tuotteita

Flora & Curl Jasmine Oasis -hiussuihke sopii päivittäiseen hiusten pikakosteutukseen. Löydät hiussuihkeen täältä.

 • Suosi hiusöljyissä pienimolekyylisiä öljyjä, jotka pääsevät paremmin hiussuomujen läpi syvemmälle hiuksiin
 • Kosteuden imeyttämiseksi hiussuomuja voi avata hetkellisesti lämmön avulla. Voit esimerkiksi laittaa tehohoidon hiuksiin saunan ajaksi. Muista kuitenkin suojata hiukset pyyhkeellä.
 • Vähähuokoiset hiukset ovat ovat ns. proteiiniherkät, mikä tarkoittaa että proteiinia sisältävät hiustuotteet kertyvät helposti hiusten pinnalle. Vältä siis proteiinia sisältäviä tuotteita. Proteiini on merkitty hiustuotteiden raaka-aineluetteloihin esim. seuraavilla nimikkeillä: keratin, silk, soy protein, wheat protein.

Pikavinkit keskihuokoisten hiusten hoitamiseen

 • Säännöllinen kosteutus on tärkeää, jottei hiusten huokoisuus lisäänny
 • Pieni määrä jätettävää hoitoainetta kosteuttaa keskihuokoisia hiuksia latistamatta niitä
 • Kokeile satunnaisesti proteiinihoitoja

Pikavinkit korkeahuokoisten hiusten hoitamiseen

 • Korkeahuokoiset kestävät latistumatta myös koostumukseltaan paksumpia tuotteita
 • Kokeile käyttää hiuksissasi jätettäviä hoitoaineita, kiharavoiteita ja hiusöljyjä tuotteita kerrostaen, jossa kosteus saadaan lukittua hiuksiin
 • Voit korjata korkeahuokoisen hiusten rakennetta säännöllisesti proteiinia sisältävillä tuotteilla tai proteiinitehohoidoilla. Tärkeintä on kuitenkin aluksi kosteuttaa hiuksia

Flora & Curl African Citrus Superfruit -shampoo sisältää vehnäproteiinia. Löydät shampoon täältä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Curly Girl Method: Selkeä aloittajan opas[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös

Kuukauden kampanjatuotteissa myös BYBI Acid Gold -kasvonaamio 20% edullisemmin!