Miten sininen valo vaikuttaa ihoon?

Kuinka monta tuntia päivästäsi vietät tietokoneen, tabletin tai puhelien näyttöä katsellen? Erityisesti sosiaalisen median parissa voi helposti vierähtää aikaa lähes huomaamatta. Kokonaisuudessaan päivittäin älylaitteiden tai tietokoneen äärellä vietetty aika voi olla jopa useita tunteja.

Tiesitkö, että tätäkin tekstiä lukiessa käyttämäsi laite tuottaa sinistä valoa, jolla voi olla vaikutuksia näköösi, unenlaatuusi ja ihoosi.

Mitä on sininen valo?

Sininen valo eli HEV-säteily (eng. High Energy Visible) on näkyvää sinistä valoa, jolle altistumme esimerkiksi tietokoneita ja älypuhelimia käyttäessämme. Sininen valo eroaa useammin puhutusta UV-säteilystä aallonpituudeltaan. Auringosta tuleva UVA- ja UVB -säteily on aallonpituudeltaan 280-400 nm (nanometriä). Sininen valo sen sijaan on aallonpituudeltaan pidempää eli 380-500 nm.

Kaikki tietävät, että auringon UV-säteiltä on tärkeää suojautua, mutta nyt myös sinisen valon vaikutukset ovat alkaneet puhuttaa. Osa tutkimuksista osoittaa, että sinisellä valolla on haitallisia vaikutuksia silmiin, unenlaatuun ja ihoon. Ajattele, miten lähelle ihoasi tuot sinisen valon lähteen silloin, kun puhut kännykkääsi.

Onko sininen valo haitallista?

Sinisen valon vaikutuksia on tutkittu useasta eri näkökulmasta. Yksi tutkituimmista osa-alueista on sinisen valon vaikutus silmiin ja näkökykyyn. Aiheesta on ristiriitaisia tuloksia, mutta osassa tutkimuksista sinisen valon on todettu olevan haitallista silmille. Haitallisuuteen vaikuttaa kuitenkin paljon valon energian määrä sekä sinisen valon lähteen etäisyys. Varmaa kuitenkin on se, että sininen valo häiritsee kehon luonnollista nukkumisrytmiä, mikä aiheuttaa unenlaadun huonontumista ja jopa painonnousua.

Altistuminen siniselle valolle aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista.

Tutkimuksia sinisen valon vaikutuksista ihoon on vielä suhteellisen vähän. Aihe kuitenkin kiinnostaa, sillä osassa tutkimuksista on osoitettu sinisen valon aiheuttavan iholle vaurioita. Erityisesti aallonpituudeltaan lyhyempi, 380-400 nm, sininen valo voi aiheuttaa ihoon värimuutoksia, tulehduksia ja ihon pintakerroksen heikentymistä. Mitä lähempänä sinisen valon aallonpituus on 500 nanometriä, sitä pienempi on haittavaikutusten riski.

Käytännössä sinisen valon aiheuttamat vauroit näkyvät iholla maksaläikkinä, ryppyinä ja juonteina. Eli lyhyesti: Altistuminen siniselle valolle aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista!

 

BYBI Beauty Blueberry Booster auttaa suojaamaan ihoa auringolta.

Miten suojautua siniseltä valolta?

Markkinoilta löytyy jo useita älypuhelimen näytön päälle asetettavia sinivalosuodattimia, jotka estävät sinisen valon pääsyn näytöltä iholle ainakin pääosin. Useimmissa älypuhelimissa on myös asetus, joka muuttaa valon keltaiseksi sinerävän sijaan, eli ns. yötila. Asetuksen käyttö säästää sekä silmiäsi että ihoasi ja saa sinut todennäköisesti nukkumaan paremmin varsinkin, jos käytät puhelintasi myöhään illalla.

Sinisen valon mahdollisia haittavaikutuksia iholla voi estää myös oikeilla tuotteilla. Haittavaikutusten ehkäisemiseen suositellaan antioksidanttipitoisia seerumeja. Myös mustikka on täydellinen sinisen valon suoja, sillä se sisältää suuren määrä betakaroteenia. Mustikassa on lisäksi runsaasti omega-3, 6 ja 9 -rasvahappoja, jotka ovat hyväksi ihon yleiskunnolle ja kosteustasapainolle. Ethän kuitenkaan unohda aurinkosuojatuotetta, sillä vain sillä suojaat ihosi UV-säteilyltä.

Löydät siniseltä valolta suojaavan ihoöljyn täältä: BYBI Blueberry Booster

Lähteet:
Journal of Biomedical Physics and Engineering, December 2018, pages 447-452, Photodermatology, Photoimmunology, and Photomedicine, May 2018, pages 184–193, Journal of Investigative Dermatology, January 2018, pages 171–178, Free Radical Biology & Medicine, July 2017, pages 300–310
International Journal of Ophthalmology, February 2017, pages 191–202, Dermatologic Surgery, June 2016, pages 727–732; and September 2014, pages 979–987, Molecular Vision, January 2016, pages 61–72, Journal of the American Academy of Dermatology, September 2015, pages 526–528, Journal of Occupational and Environmental Hygiene, January 2015, pages 603–610, Free Radical Biology and Medicine, July 2015, pages 373–384, Journal of Biomedical Optics, May 2015, #58001, Environmental Health Perspective, March 2014, pages 269–276, Photodermatology, Photoimmunology, and Photomedicine, February 2010, pages 16–21

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös

Kuukauden kampanjatuotteissa myös BYBI Acid Gold -kasvonaamio 20% edullisemmin!