Mitä on vegaaninen kosmetiikka?

Mikä ihmeen vegaanikosmetiikka? Vegaanisen kosmetiikan määritelmä ja tunnistaminen voi joskus tuntua hämmentävältä. Tästä blogitekstista löydät kuitenkin kattavan selityksen vegaanisen kosmetiikan määritelmästä sekä siitä, mitä eroa vegaanisella kosmetiikalla on verrattuna eläinkokeettomaan kosmetiikkaan, luonnonkosmetiikkaan ja luomukosmetiikkaan.

Mitä vegaanisella kosmetiikalla tarkoitetaan?

 

Lyhyesti sanottuna vegaanisella kosmetiikalla tarkoitetaan kosmetiikkaa, joka ei sisällä eläinperäisiä ainesosia eikä sitä ole testattu eläimillä.

Yleisimpiä ei-vegaanisen kosmetiikan ainesosia ovat karmiini, jota saadaan murskatuista hyönteisistä, mehiläisvaha ja lampaan villarasva. Tuotteen ainesosaluetteloa lukiessa nämä ainesosat pistävät harvoin silmään, sillä ne on mainittu usein eri nimillä. Karmiini voidaan merkata kosmetiikkatuotteisiin useammalla eri tavalla, kuten “CI 75470,” “cochineal extract,” “crimson lake,” “natural red 4,” tai “carmine”. Lampaanvillarasva sen sijaan löytyy nimellä “lanolin” ja mehiläisvaha nimellä “beeswax”. Myös muita epävegaanisia ainesosia kosmetiikasta löytyy.

Osa näistä  ainesosista voidaan saada eläimiä vahingoittamatta, mutta ei kaikkia. Sen vuoksi osa päättääkin suosia tuotteita, jotka eivät sisällä lainkaan eläinperäisiä ainesosia.

Kuinka voin varmistaa, että ostamani tuote ei sisällä eläinperäisiä ainesosia?

 

Ennen kuin ostat tuotteen, voit katsoa löytyykö pakkauksesta tai tuotteen kuvauksesta erikseen mainintaa tuotteen ainesosien vegaanisuudesta. Vegaaninen-merkintä ei kuitenkaan ole tae tuotteen eläinkokeettomuudesta, joka sinun on varmistettava erikseen.

Vegaaniuden ja eläinkokeettomuuden voi varmistaa myös tuotepakkauksessa olevista sertifikaateista. Yksi yleisimmistä vegaaniuden osoittavista sertifikaateista on Vegan Societyn-kukkalogo. Muita vegaanisuuden osoittavia sertifikaatteja ovat Vegan Actionin Certified Vegan -logo ja eläinsuojelujärjestö PETA:n Cruelty-free and vegan -logo.

Näistä sertifikaateista tunnistat heti tuotteen koostumuksen vegaaniseksi ja lisäksi ne varmistavat, että tuote on myös eläinkokeeton. Sertifikaattien saamisen ehdoissa on pieniä eroja, mutta käytännössä niihin voi luottaa.

Sertifiointiprosessi ja lupa käyttää sertifikaatteja tuotepakkauksissa voi olla kallista ja aikaavievää, mikä voi vaikuttaa tuotteen hintaan. Tämän vuoksi monet tuotemerkit jättävät vegaaniset tuotteet sertifioimatta. Erityisesti kosmetiikan pienvalmistajien tuotteista sertifikaatit yleensä puuttuvat. Tuotteissa  ei myöskään välttämättä ole valmistajan omaa merkintää vegaanisuudesta. Toisin sanoen tuote siis voi olla vegaaninen ilman erillisiä merkintöjä.

Huolellisella ainesosalistan läpikäynnillä merkitsemättömätkin vegaaniset tuotteet on mahdollista tunnistaa. Jos haluat äästää tässä aikaa, voi ainesosalistan vegaaniuden tarkistaa kätevästi kopioimalla tuotteen inci-listan esimerkiksi doublecheckvegan.com -nettisivulle.

Ainesosaluettelosta ei kuitenkaan aina voi päätellä suoraan, ovatko tuotteen raaka-aineet vegaanisia. Monia raaka-aineita, jotka aiemmin olivat eläinperäisiä, voidaan nykyään valmistaa synteettisesti laboratoriossa tai saada kasviperäisistä lähteistä. Jos ainesosan alkuperä mietityttää, voit aina kysyä asiasta tuotteen valmistajalta.

Me olemme halunneet tehdä vegaanisten tuotteiden löytämisen mahdollisimman helpoksi ja olemme puolestasi merkinneet tuotteet, jotka ovat täysin vegaanisia (ja eläinkokeettomia, kuten koko valikoimamme muutenkin). Löydät ne täältä: Vegaanikosmetiikka.

 

Tarkoittaako tuotteen vegaanisuus sitä, että se on myös eläinkokeeton?

 

Ei aina, vaikka sen pitäisi tarkoittaa.

Valitettavasti tuotteen vegaanisuus ei automaattisesti tarkoita sitä, etteikö kyseinen brändi käyttäisi eläinkokeita ja täten aiheuttaisi tarpeetonta kärsimystä eläimille. Eläinkokeita käyttäväksi brändiksi lasketaan myös sellaiset, jotka myyvät tuotteita Kiinassa, missä eläinkokeet ovat yhä pakollisia. Kiinassa myydessään brändit myöntyvät siihen, että heidän tuotteilleen saa tehdä Kiinan lakien mukaiset eläinkokeet. 

Vaikkei vegaaniselle kosmetiikalle ole olemassa mitään tiettyä määritelmää, yleinen käsitys kosmetiikan käyttäjien keskuudessa on se, että vegaanisen pitää olla myös eläinkokeetonta. Olisikin hassua, jos eläiten hyvinvointia ajateltaisiin pelkästään raaka-aineiden osalta ja eläinkokeiden teko painettaisiin villasella. Valitettavasti kaikki valmistajat eivät ajattele samoin, ja saattavat merkitä tuotteisiinsa maininnan veganisuudesta eläinkokeista huolimatta.

Tarkoittaako tuotteen vegaanisuus sitä, että se on myös luonnonkosmetiikkaa?

 

Vegaaninen kosmetiikka ei ole sama asia kuin luonnonkosmetiikka. Ensinnäkin luonnonkosmetiikka valmistetaan vain luonnon raaka-aineista, kun taas pelkästään vegaanisesta kosmetiikasta voi löytyä myös synteettisesti valmistettuja ainesosia. Toisaalta luonnonkosmetiikka voi sisältää lanoliinia, mehiläisvahaa ja muita eläinperäisiä ainesosia, joita vegaanisessa kosmetiikassa ei sallita.Luonnonkosmetiikassa eläinperäiset raaka-aineet hankitaan kuitenkin eläintä ja luontoa kunnioittaen ja vahingoittamatta. Esimerkiksi hunajaa kerätessä mehiläisiä ei vahingoiteta.

Luonnonkosmetiikassa kiinnitetään erityistä huomiota ympäristöystävällisyyteen.  Ympäristöasiat ovat usein tärkeitä myös vegaaneille ja tällöin katse kannattaakin suunnata vegaaniseen luonnonkosmetiikkaan.

Tiesitkö? Voit filtteröidä meillä tuotteita sekä vegaaniuden että luonnollisuuden mukaan. Kaikki vegaaniset luonnonkosmetiikan löydät täältä: Vegaaninen luonnonkosmetiikka.

Tarkoittaako tuotteen vegaanisuus sitä, että se on myös luomua?

 

Ei. Kaikki vegaaninen kosmetiikka ei välttämättä ole luomua.

Luomu ei varsinaisesti edes suoraan liity kosmetiikan ainesosiin vaan se on tuotantotapa. Luomukosmetiikan raaka-aineet on viljelty luonnonmukaisesti. Niitä ei ole käsitelty tai jatkojalostettu laboratoriossa. Yleisimpien luomukosmetiikan sertifikaattien mukaan tuotetta voi kutsua luomuksi, mikäli 10-100% ainesosien kokonaispitoisuudesta on luomua. Vegaaninen kosmetiikka voi olla luomukosmetiikkaa, mutta vegaanisuus ei automaattisesti tarkoita luomua.

Me olemme rajanneet verkkokaupassa luomukosmetiikan määritelmän koskemaan vain tuotteita, joiden luomupitoisuus on 50% tai enemmän. Täältä löydät kaikki vegaaniset luomukosmetiikkatuotteet: Vegaaninen luomukosmetiikka.

Onko vegaaninen kosmetiikka ympäristöystävällistä?

 

Kosmetiikan ympäristöystävällisyyteen ei liiemmin vaikuta se, onko tuote tavallinen, vegaaninen, luonnonkosmetiikkaa vai luomua. Ympäristöystävällisyyden määrittelyssä tulee ottaa huomioon tuotteen koko elinkaari, joka pitää sisällään tuotannon, koostumuksen, kuljetukset, käytön ja jätteenkäsittelyn. Nimenomaan loppukäyttäjällä on iso vastuu tuotteen ympäristöystävällisyyden kannalta. Väärin kierrätetty tuote on todella epäympäristöystävällinen.

Mistä vegaanista kosmetiikkaa löytää?

 

Vegaanista kosmetiikkaa on nykyään saatavilla monesta eri paikasta aina marketeista kosmetiikkaan keskittyviin liikkeisiin ja verkkokauppoihin. Kaikkialla vegaanisten tuotteiden tunnistamista ei kuitenkaan ole tehty kovin helpoksi.

Verkkokaupastamme löydät useita kokonaan vegaanisia tuotemerkkejä, kuten OFRA Cosmetics, e.l.f. ja BYBI Beauty. Me olemme halunneet helpottaa vegaanisen kosmetiikan löytämistä myös sellaisten brändien valikoimasta, joten kaikki tuotteet eivät ole vegaanisia. Sen vuoksi voit filtteröidä tuotteita vegaanisuuden mukaan jokaisessa tuotekategoriassamme.

Alta löydät myös pikalinkit erilaisin vegaanikosmetiikkatuotteisiin tuotekategorioittain.

Pikalinkit vegaanisiin meikkeihin:

Pikalinkit vegaanisiin ihonhoitotuotteisiin:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös

Kuukauden kampanjatuotteissa myös BYBI Acid Gold -kasvonaamio 20% edullisemmin!