Kuivan ihon hoito – Kattava hoito-opas kuivalle iholle

Kuivan ihon hoito on välillä haastavaa: Kireä tunne iholla, hilseily, punoitus, kuumotus ja jopa kutina. Pahimpina päivinä iho näyttää samealta ja tuntuu hiekkapaperilta.

Tämä on varmasti tuttua jokaiselle kuivaihoiselle.

Ihon hyvinvointi on tärkeää, sillä tasapainoinen ja kosteutettu iho saa aikaan hyvän olon. Meikki levittyy kauniisti ja meikittömällä iholla on terve hehku.

Omalle ihotyypille sopivien hoitorutiinien ja tuotesuositusten etsimiseen internetin syövereistä saakin kulumaan tuntikausia. Tieto on usein ripoteltu useille eri nettisivuille ja kokonaiskäsitystä on vaikeaa saada. Sen vuoksi päätimme koostaa ihonhoito-oppaan jokaiselle ihotyypille alkaen kuivasta ihosta.

Tämä opas on tarkoitettu sinulle, jolla on kuiva ihotyyppi. Lukemalla tekstin ymmärrät, mistä kuiva iho johtuu, miten sitä kannattaa hoitaa ja saat muutamia tarkasti valittuja tuotesuosituksia juuri sinun ihotyypillesi.

Mistä kuiva iho johtuu?

Iho koostuu kolmesta eri kerroksesta. Päällimmäinen kerros on orvaskesi (epidermis), sen jälkeen tulee verinahka (dermis) ja alin kerros on ihonalaiskudos (subcutis).

Kuiva ihotyyppi liittyy erityisesti orvaskeden toimintaan. Orvaskesi muodostuu solukerroksista. Orvaskeden uloin kerros puolestaan koostuu pääosin keratiinisoluista. Solujen välissä on rakennusaineita, jotka auttavat pitämään ihosolut tiiviisti yhdessä. Näitä rakennusaineita ovat pääosin keramidit, mutta myös erilaiset rasvahapot ja esimerkiksi glyseriini ja urea.

Kuivaihoisen ihosolujen välissä rakennusaineita on liian vähän. Tämä saa aikaan sen, että ihon pinta ei ole tiivis, vaan siinä on aukkoja, jotka päästävät kosteuden karkaamaan. Ihon uloin kerros ei siis toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuiva iho sekoitetaan usein pintakuivaan ihoon. Pintakuiva iho ei kuitenkaan ole ihotyyppi, vaan ihon tilapäinen tila. Pintakuivuus johtuu yleensä liian voimakkaista puhdistustuotteista, liiallisesta kuorinnasta, kosteutuksen laiminlyömisestä tai huonoista elintavoista. Jokainen ihotyyppi voi joskus kamppailla pintakuivuuden kanssa.

Varsinainen kuiva ihotyyppi on aina ihon rakenteeseen liittyvä asia ja tässä blogipostauksessa keskitymme nimenomaan rakeenteellisesti kuivan ihon hoitoon.

Jaa somessa:

Facebook
0
Google+
0
Twitter
LinkedIn
0

Mitä kuiva iho kaipaa voidakseen hyvin?

Kuivan ihon hoidon tekee yleensä kinkkiseksi se, että hoito-ohjeissa puhutaan yleensä ihon kosteuttamisen tärkeydestä sen kummemmin asiaa avaamatta. Moni kuivaihoinen ostaakin ensimmäiset hoito-ohjeet luettuaan kylpyhuoneen kaappiin arsenaalin hoitonesteitä, suihkeita ja seerumeita ja päätyy siitä huolimatta perä edellä puuhun. Lopulta käteen jää vain turhautunut fiilis, kun mikään ei tunnu toimivan.

Pelkästä kosteutuksen tarpeesta puhuminen on kuitenkin kuivan ihon hoidossa aika epäselvä ilmaisu. Kuivalle iholle on turha läträtä kasvovettä ja seerumeita, jos niiden tuoman kosteutuksen unohtaa lukita iholle.

Selkeämpää onkin jakaa kuivan ihon tarpeet kahteen eri osaan.

Kuiva iho tarvitsee:

A) Ihon kosteuspitoisuuden lisäämistä

B) Kosteutta lukitsevia ainesosia, jotka estävät kosteutta haihtumasta iholta.

Englanninkielessä kosteuttavien ja kosteutta lukitsevien ominaisuuksien välillä tehdään selkeämpi ero. Kosteuspitoisuutta lisääviin ominaisuuksiin viitataan yleensä sanalla hydrating ja kosteutta lukitseviin ominaisuuksiin sanalla moisturizing.

Pääasiassa ihonhoitotuotteet sisältävät sekä kosteuttavia että kosteutta lukitsevia ainesosia, mutta niiden suhde tuotteessa vaihtelee. On tärkeää oppia tietämään, millaiset tuotteet pääasiallisesti kosteuttavat ja millaiset estävät kosteuden haihtumisen.

Kuivan ihon puhdistaminen

Kuiva iho kaipaa hellävaraisia puhdistustuotteita. Liian voimakkaat puhdistustuotteet heikentävät ihon jo ennestään heikkoa suojakerrosta, mikä puolestaan johtaa siihen, että iho kuivuu lisää.

Millaisia sitten ovat hellävaraiset puhdistustuotteet? 

Kuiva iho rakastaa yleensä öljymäisiä ja maitomaisia puhdistustuotteita sekä balsameja. Geelimäiset putsarit ja voimakkaasti peseviä ainesosia sisältämät vaahdot kannattaa lähtökohtaisesti jättää kaupan hyllylle. Ihoa ei ole tarkoitus puhdistaa natisevan puhtaaksi.

Myös kaksoispuhdistusta kannattaa kokeilla. Toisinaan öljymäiset puhdistustuotteet ja puhdistusmaidot eivät poista iholta kaikkea meikkiä, joten öljymäisen tuotteen jälkeen puhdistuksen voi vielä viimeistellä hellävaraisella vaahtoputsarilla tai misellivedellä.

Jos kaksoispuhdistus ei tunnu omalta jutulta, voi öljypuhdistajan tai maitopuhdistajan apuna käyttää konjac-sientä tai musliliinaa. Nämä apuvälineet auttavat puhdistustuotetta huuhtoutumaan paremmin pois kasvoilta.

Jotkut kuivaihoiset karttavat ihon vesipuhdistusta. Vesi ei kuitenkaan sinällään vahingoita ihon suojakerrosta. Esimerkiksi aamuisin kasvojen huuhtominen vedellä voikin olla täysin riittävää. Vesi ei kuitenkaan korvaa kosteuttavia tuotteita. Joten vaikka puhdistaisitkin kasvosi vedellä, tulee sinun silti käyttää kasvoillasi vähintään kosteuttavaa kasvovettä ja kasvovoidetta.

Veden lämpötilalla kuitenkin on merkitystä. Liian lämmin vesi voi haihduttaa kosteutta pois iholta. Mieluiten vesipuhdistuksessa kannattaakin käyttää haaleaa tai jopa viileää vettä.

Kuivalle iholle sopivia puhdistustuotteita

  • BYBI Beauty Swipe Clean -puhdistusöljy
  • Ilona Luonkos Rebirth -öljypuhdistuskakku
  • Avril Organic -puhdistusvaahto (hellävarainen vaahto kaksoispuhdistuksen toiseen vaiheeseen)

Kuivan ihon kuoriminen

Kuivan ihon kuorimisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Liiallinen kuorinta voi heikentää ihon ennestään heikkoa suojakerrosta, mutta toisaalta kuorinnan avulla myös kuivuuden vuoksi sameasta ihosta voidaan saada kauniin hehkuva, kun hilseilevä ja kuiva ihosolukko saadaan pois.

Jos ihosi on kuiva, mutta siinä ei ole erityistä herkkyyttä eikä se ärsyynny helposti, voit hyvin käyttää kuorimiseen AHA- eli hedelmähappokuorintaa. Kuivaihoisen kannattaa kuitenkin valita sellainen tuote, jossa AHA-happopitoisuus on matala, esimerkiksi vain 5%. Tällöin se ei heikennä ihon suojakerrosta liikaa.

Matalahappoista tuotetta voi käyttää useina päivinä viikossa tai jopa päivittäin. Jos käytät kuorimiseen AHA-happopitoista tuotetta, ei sinun tarvitse hankkia mitään erillistä kuorivaa tuotetta.

Jos et halua tehdä päivittäistä kuorintaa, vaan haluat kuoria ihosi vain kerran viikossa tai harvemmin, voit valita korkeahappopitoisen AHA-tuotteen. Tällöin sinun ei pidä käyttää muita AHA-happoja sisältäviä tuotteita. Muista myös olla varovainen tuotteen vaikutusajan kanssa.

AHA-happojen sijaan voit valita myös perinteisiä mekaanisia kuorintatuotteita, jotka sisältävät pieniä rakeita. Rakeellisen kuorinnan pyörittely kasvoilla poimii mukaansa kuolleen ihosolukon. Varmistathan kuitenkin aina, ettei raekuorinnassa ole ympäristölle haitallisia mikromuovirakeita.

Jos sinusta tuntuu, että ihosi pärjää kokonaan ilman varsinaista kuorintatuotetta, suosittelemme kuitenkin hankkimaan kasvoharjan. Pehmeäharjaksista kasvoharjaa voit käyttää yhdessä puhdistustuotteen kanssa, jolloin se auttaa kevyen kuorinnan lisäksi myös syväpuhdistamaan ihoa.

Kuivan ihon kosteuttaminen

Kuten aiemmin käytiin läpi kuiva iho tarvitsee sekä kosteutta että kosteutta lukitsevia tuotteita. Aloitetaan kosteuttavista tuotteista, joita ovat kasvovedet, hoitonesteet ja seerumit.

Kuivan ihon kasvovedet ja hoitotuotteet

Kuiva iho, kuten mikä tahansa ihotyyppi kaipaa ehdottomasti kasvoveden tai hoitonesteen. Näillä tuotteilla janoiselle iholle saadaan juotettua sen janoamaa vesikosteutusta. Kasvovedet ja hoitonesteet ovat tavallista hanavettä parempia siksi, että ne eivät haihdu iholta hetkessä.

Kasvoveden valinnassa täytyy kiinnittää huomiota siihen, että kasvovesi on nimenomaan kosteuttava. Markkinoilla nimittäin on paljon kasvovesiä, jotka on kosteutuksen sijaan kehitetty enemmäkin ihon puhdistuksen viimeistelyyn. Esimerkiksi misellivesi on puhdistustuote. Kannattaa myöskin katsoa, ettei kasvovesi sisällä salisyylihappoa (salicylic acid), joka ehkäisee ihon rasvoittumista. Kuiva iho nimittäin kaipaa juurikin rasvoja eikä niitä kannata karkottaa iholta pois.

Kosteuttavan kasvoveden sijaan voit käyttää myös hoitonestettä. Hoitoneste on koostumukseltaan kasvovettä paksumpaa, mutta kuitenkin hyvin vesimäistä. Se on kehitetty erityisesti ihon kosteutusta silmälläpitäen. Hoitoneste kasvovettä enemmän ihoa hoistavia ja kosteuttavia ainesosia, mutta ei kuitenkaan yhtä paljon kuin seerumit.

Kuivalle iholle suosittelemme ehdottomasti kasvoveden tai hoitonesteen kerrostamista. Kosteuden kerrostamisesta kannattaa tehdä itselleen kerran viikossa toteutettava rutiini. Kerrostaminen tarkoittaa sitä, että kasvovettä tai hoitonestettä lisätään iholle useampia kerroksia.

Kerrostaessa kasvovettä kannattaa käyttää jokaisen kerroksen välillä maltillinen määrä ja auttaa sitä imeytymään ihoon hellästi sormilla painellen. Kun aiempi kerros on lähes kokonaan imeytynyt, on aika lisätä uusi kerros.

Jos iho tuntuu kuivahtavan uudelleen päivän mittaan, voit hankkia itsellesi suihkutettavan kasvoveden, jota voit suihkauttaa jopa meikin päälle pelastamaan ihon kireältä tunteelta.

Kuivalle iholle sopivia kasvovesiä:

  • BYBI Beauty Mega Mist -kasvovesi (sopii suihkuteltavaksi pitkin päivää)

Kuivan ihon seerumit

Kasvoveden tai hoitonesteen lisäämisen jälkeen voi kuivaihoinen halutessaan hypätä ihonhoitorutiinissaan kasvovoiteeseen. Aina välillä kuivaa ihoa kannattaa kuitenkin helliä seerumilla.

Seerumi on koostumukseltaan nestemäisen juokseva, mutta toisin kuin kasvovesi se on pakattu täyteen tehoainesosia. Ainesosat voivat kosteutuksen lisäksi myös esimerkiksi kirkastaa ihoa tai toimia erityisesti juonteisiin.

Seerumeita on sekä kevyen kosteuttavia että täyteläisen öljymäisiä. Kuiva iho voikin valita itselleen myös täydeläisen öljypitoisen seerumin, sillä öljy auttaa kosteutta pysymään ihossa.

Jos tuntuu, ettei öljymäinen seerumi sovi meikin alle, voi sitä käyttää vain iltaisin.

Kuivalle iholle sopivia seerumeita:

BYBI Supercharge seerumi (öljymäinen, mutta kevyt, nopeasti imeytyvä)

Kosteuden lukitseminen kuivalle iholle

Aiemmin tässä tekstissä mainutut tuotteet auttavat pääasiallisesti ihon kosteustasapainon lisäämiseen. Nyt onkin aika siirtyä tuotteisiin, joilla kosteus saadaan lukittua ihoon.

Kosteusvoide kuivalle iholle

Kosteusvoide sekä kosteuttaa että lukitsee kasvoveden ja seerumin tuoman kosteuden iholle. Mitä tuhdimpi ja rasvaisempi kasvovoide on, sitä paremmin se estää kosteutta haihtumasta. Kosteusvoide on tuote, jota ei koskaan tule jättää välistä ihonhoitorutiinissa.

Erityisesti iltaisin kasvoille voi laittaa tehohoidoksi tuhdimman ja rasvaisemman kasvovoiteen ja kun taas päivisin ja meikin alle voi valita kevyemmän voiteen.

Kuivalle iholle sopivia kosteusvoiteita:

BYBI Beauty Babe Balm (Tuhti voide yökäyttöön, huulille tai poskipäiden korostamiseen)

Öljyjen käyttäminen kuivalla iholla

Öljy on ihonhoidon viimeinen vaihe. Kuivalle iholle suosittelemmekin kosteusvoiteen lisäksi ehdottomasti öljyä, sillä se ehkäisee kaikkein tehokkaimmin kosteuden haihtumista iholta ja lisäksi iho saa öljyistä kaipaamiaan ravinteita.

Öljyä voi käyttää kevyen kerroksen kosteusvoiteen päällä tai sekoittaa kosteusvoiteeseen.

Öljysuosituksia kuivalle iholle

Toivottavasti tämä opas auttaa sinua löytämään kuivalle ihollesi sopivan ihonhoitorutiinin ja tuotteet, joista oikeasti on apua.

Jos koit tekstin hyödylliseksi, jaathan sen myös somessa!

Jaa somessa:

Facebook
0
Google+
0
Twitter
LinkedIn
0

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös

Kuukauden kampanjatuotteissa myös BYBI Acid Gold -kasvonaamio 20% edullisemmin!