Kosmetiikan ekologisuus – 5 näkökulmaa ympäristöystävällisempiin valintoihin

Kosmetiikan ekologisuus ei ole aina kovin yksiselitteistä. Vesistöjen rehevöityminen, pakkausjäte ja kuljetuksesta aiheutuvat kasvihuonepäästöt ovat kaikki kosmetiikkaan liittyviä haitallisia ympäristövaikuksia. Eikä lista pääty vain näihin.

Tiedät jo varmasti, että kaikilla tuotteilla on elinkaarensa aikana vaikutuksia ympäristöön  – ja niin on myös kosmetiikalla. Juuri nyt jokaisen on tärkeää tarkkailla omaa kulutustaan ja kiinnittää huomiota siihen, että tuotevalinnat olisivat mahdollisimman ympäristöystävällisiä.

Kulutustottumusten muuttaminen ja niillä vaikuttaminen on vähintä ja helpointa mitä voit tehdä varmistaaksesi, että maapallomme säilyy myös tuleville sukupolville.

Kosmetiikan ympäristövaikutuksilla on monia puolia, sillä on tärkeää tarkastella tuotteen koko elinkaarta aina raaka-aineiden viljelystä tyhjän tuotepakkauksen hävittämiseen. Koska lähtökohtia ekologisemmalle kosmetiikan kulutukselle monia, voi olla vaikeaa tietää, mihin huomio kannattaisi kiinnittää ihan ensimmäisenä.

Tiedät jo varmasti sen, että kosmetiikkaa tulisi ostaa vain tarpeeseen ja hävikkiä välttää. Sen vuoksi en aio puhua tässä tekstissä näistä itsestäänselvyyksistä, joihin itse törmään lähes jokaisessa aiheeseen liittyvässä artikkelissa.

En myöskään ota kantaa siihen, onko kosmetiikan käyttö tarpeellista. Uskon, että sinä tiedät parhaiten, mitkä tuotteet ovat sinulle tarpeen ja mitkä tuottavat niin paljon iloa, ettet niistä halua luopua.

Itsestäänselvyyksien ja sinun asiaksesi jäävän tarpeellisuuspohdinnan sijaan saat tässä tekstissä viisi konkreettista asiaa, joihin voit jatkossa kiinnittää huomiota tehdäksesi ekologisempia valintoja.

5 näkökulmaa ekologisempiin kosmetiikkavalintoihin

 

Seuraavaksi viisi näkökulmaa, joista voit lähteä liikkeelle halutessasi tehdä ekologisempia kosmetiikkavalintoja. Muista, että sinun ei tarvitse alkaa kiinnittää huomiota kerralla kaikkiin viiteen. Yksikin riittää aluksi.

Älä myöskään kyseenalaista sitä, onko sinun valinnoillasi merkitystä. On totta, että teknologian, esimerkiksi vedenpuhdistustekniikan, kehityksellä on kosmetiikan ympäristövaikutusten minimoimisessa suuri rooli. Se ei kuitenkaan poista kuluttajan vastuuta.

Mieti, jos kaikki ajattelisivat, ettei mitään kannata tehdä. Se ei ainakaan edistäisi asiaa lainkaan parempaan suuntaan. Sen sijaan yksittäiset teot voivat kasvaa hyvinkin merkityksellisiksi silloin, kun niitä tekee mahdollisimman moni. Omilla kulutuspäätöksillä vaikutat myös kosmetiikkaa valmistaviin yrityksiin. Yritykset muuttavat toimiaan siihen suuntaan, mihin kuluttajat haluavat niiden muuttuvan

Jaa somessa:

Facebook
0
Google+
0
Twitter
LinkedIn
0

1. Pienennä hiilijalanjälkeä suosimalla lähellä tuotettua

Tuotteen valmistusmaalla on suuri merkitys hiilijalanjäljen kannalta. Mikäli tuotteen valmistusmaa on Yhdysvalloissa tai Kiinassa, on tuote suurella todennäköisyydellä kuljetettu Eurooppaan tai Suomeen myytäväksi lentoteitse. Lentoliikenteen aiheuttamat kasvihuonepäästöt ovat todella suuret verrattuna muihin kuljetusmuotoihin.

Jotta voisit minimoida kuljetuksesta aiheutuvat kasvihuonepäästöt, sinun kannattaa suosia Suomessa tai Euroopan alueella valmistettuja tuotteita. Lähellä tuotettua ei ole tarvinnut kuljettaa ilmojen halki.

Kokeilemisen arvoisia kotimaisia tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Flow Cosmeticsin ihonhoitotuotteet ja Ilona Luonkosin öljypuhdistuskakut.

2. Kiinnitä huomiota ainesosiin

Kosmetiikkalainsäädännön mukaan kosmetiikassa saa käyttää tiettyjä ainesosia, jotka voivat olla haitallisia esimerkiksi vesistöille ja kaloille. Lisäksi kosmetiikassa on myös ainesosia, joiden haittavaikutuksia ei ole voitu tieteellisesti todistaa varmoiksi, mutta joiden on epäilty aiheuttavan ympäristöhaittoja. Tällaisten ainesosien osalta tilannetta seurataan.

Yksi esimerkki ympäristölle haitallisista ainesosista on pienet kuorivat muovirakeet. Oletko törmännyt koviin pieniin muovirakeisiin hammastahnoissa tai kuorivissa tuotteissa? Rakeet päätyvät pesuveden mukana vesistöihin, joissa ne hajoavat mikromuoviksi ja ovat osa vesistöjen mikromuoviongelmaa. Mikromuovit ollaan kieltämässä EU:n alueella uusimman aikatauluarvion mukaan vuoteen 2022 mennessä, joten siihen saakka kannattaa olla tarkkana.

Mikromuovirakeet ovat tunnetuin ympäristölle haitallinen ainesosa, mutta kokonaisuudessaan lista on pitkä erityisesti niiden mahdollisesti haitallisten ainesosien osalta.

Tässä tekstissä en listaa kaikkia näitä ainesosia, vaan haluan tarjota yksinkertaisimman ratkaisun. Mikäli haluat helposti välttää tuotteita, joiden ainesosat eivät ole ekologisia, valitse luonnonkosmetiikka. Kaikki luonnonkosmetiikan sertifikaatit kieltävät sekä haitallisten että potentiaasesti haitallisten ainesosien käytön tuotteissa.

Suositus valita luonnonkosmetiikka ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että synteettinen kosmetiikka olisi huonompaa. Se, onko tuotteessa ympäristölle haitallisia aineita, on synteettisessä kosmetiikassa tuotekohtaista. Haitallisten ainesosien bongaaminen tuotteista vaatii kuitenkin syvempää ymmärrystä kosmetiikan raaka-aineista. Sen vuoksi luonnonkosmetiikka on helpoin tapa lähestyä ekologisempaa kosmetiikan kuluttamista ainesosien näkökulmasta.

3. Anna arvoa luomuainesosille

Luomuainesosat ovat sellaisia, jotka on tuotettu luomuviljelymenetelmillä. Luomuviljelyssä on luovuttu kokonaan keinotekoisten aineiden käytöstä. Sen vuoksi myöskin tuholaistorjunta hoidetaan muilla keinoin kuin perinteisillä kemiallisilla torjunta-aineilla. Luomuviljely aiheuttaa tavallista vähemmän vesistöjen rehevöitymistä ja tukee luonnon monimuotoisuutta.

Luomuviljely on tavallisiin viljelymenetelmiin verrattuna työlästä ja kalliimpaa, mutta ehdottomasti ympäristöystävällisempää. Sen vuoksi kannattaa suosia ja arvostaa tuotetta, joka sisältää luomuainesosia. Luomuainesosia löytyy korkeina pitoisuuksina hyvin usein luonnonkosmetiikan tuotteista.

Kosmetiikkaa, joka sisältää luomuainesosia kutsutaan yleisesti luomukosmetiikaksi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki tuotteen ainesosat olisivat luomuviljeltyjä. Sen sijaan tuotteen luomupitoisuus voi vaihdella 10-100%. Vaikka luomupitoisuus olisikin pieni, kannattaa sillekin pienelle osalle antaa arvoa.

Luomuainesosien pitoisuus suhteessa tuotteen kaikkien ainesosien määrään on usein merkitty ainesosalistan loppuun tai nostettu selvästi esiin tuotteen etiketissä, esimerkiksi “20% organic”.

4. Kiinnitä huomiota pakkausmateriaaliin

Tiheään loppuvat kosmetiikkatuotteet jättävät jälkeensä suuren määrän pakkausjätettä. Usein pakkaukset ovat muovia, joka ei hajotessaan maadu vaan muuttuu haitalliseksi mikromuoviksi ja on usein valmistettu öljystä. Kierrätyskelpoinen muovi voidaan onneksi uusiokäyttää, mutta sekään ei ole mahdollista loputtomiin.

Muovia ei kuitenkaan kannata kavahtaa liikaa. Materiaalina muovi on sekä kevyt että aikaa kestävä ja toimii täydellisesti uusiokäyttöön suunnitelluissa pakkauksissa. Jos löydät uudelleentäytettävän muovipakkauksen, niin valitse ehdottomasti se! Esimerkiksi OFRA Cosmeticsin korostuspuuterit on pakattu uudelleentäytettäviin muovirasioihin, joihin on saatavilla täyttöpakkaukset.

Lasipakkaus on varsin ekologinen vaihtoehto, kun varmistat sen soveltuvuuden lasinkeräyksessä kierrätettäväksi.  Osa kosmetiikan lasipakkauksista on erikoiskäsiteltyä, ns. liimalasia (tunnetaan myös nimellä opaalilasi). Liimalasi ei sovellu lasinkeräykseen. Kierrätyskelpoinen lasi sen sijaan on ohutta ja merkitty yleensä asianmukaisesti kierrätysmerkillä. Euroopan ulkopuolella valmistetuista kierrätyskelpoisista lasipakkauksista merkintä voi puuttua.

Metalleja voi kierrättää käytännössä ikuisesti. Esimerkiksi kierrätetyn alumiinin käyttö alumiiniteollisuudessa säästää energiaa 95 prosenttia.

Markkinoiden biohajoavat pakkaukset ovat yleensä kartonkia tai sitten kyseessä on suomalaiskeksintö Sulapac.

Siispä: Kosmetiikan pakkausmateriaaleissa voi pyrkiä suosimaan kartonkia ja muita biohajoavia materiaaleja, kierrätyskelpoista lasia sekä metallia, jota voidaan käytännössä uusiokäyttää lähes loputtomiin. Myös uudelleentäytettävä muovipakkaus on loistava vaihtoehto.

5. Kierrätä oikein

Vaikka tuote olisi valmistettu niin ekologisesti kuin mahdollista, kumoutuvat hyödyt lähes täysin, mikäli et lajittele kosmetiikkajätettä oikein. Sekajätteeseen heitetyt pakkaukset joutuvat poltettaviksi ja pahimmillaan lojuvat kaatopaikalla vuosia ennen sitä. Muista siis aina miettiä, miten kosmetiikkapakkaus kuuluu lajitella. Näin varmistat, että pakkaus jatkaa kiertoaan ja siitä valmistetaan uutta vielä tulevaisuudessakin.

Myönnän – näissä viidessäkin vinkissä on aika paljon muistettavaa. Älä kuitenkaan lamaannu vaihtoehtojen määrästä, vaan valitse aluksi yksi asia, johon alat kiinnittää huomiota. Näin pystyt toimimaan edes hieman ekologisemmin, ja lopulta yhden tavan muuttuessa rutiiniksi voit alkaa kiinnittää huomiota myös muihin näkökulmiin.

Jaa somessa:

Facebook
0
Google+
0
Twitter
LinkedIn
0

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös

Kuukauden kampanjatuotteissa myös BYBI Acid Gold -kasvonaamio 20% edullisemmin!