INCI ABC: Alkeet kosmetiikan ainesosaluetteloiden ymmärtämiseen

Kosmetiikan INCI:t eli raaka-ainelistat eivät usein kerro lukijalleen yhtään mitään. Ainesosaluetteoita sekä itse raaka-aineita olisi kuitenkin tärkeää oppia ymmärtämään, jotta osaisi löytää ne itselle sopivimmat tuotteet olipa kyse sitten ihonhoitotuotteista tai meikeistä.

Erityisen tärkeää ainesosaluetteloiden ymmärtäminen on myös silloin, kun haluat välttää jostakin syystä tiettyjä raaka-aineita. Syynä voi olla allergia tai tiettyjen ainesosien välttely niihin liittyvien ekologisuus- tai eettisyyskysymysten vuoksi.

Tässä artikkelissa käyn läpi perusasiat, jotka kosmetiikkatuotteiden raaka-aineluetteloista on hyvä tietää.

Mikä on INCI?

Ennen varsinaisiin ohjeisiin siirtymistä on hyvä käydä pikaisesti läpi miksi raaka-aineluetteloa kutsutaan INCI:ksi ja miksi se voi tuntua niin vaikeaselkoisilta.

INCI:llä tarkoitetaan kosmetiikkatuotteen ainesosaluetteloa ja se tulee tulee englannin kielen sanoista International Nonmenclature of Cosmetics Ingredients. Kyseessä on kansainvälinen nimikkeistö, joka auttaa tunnistamaan kosmetiikkatuoteessa käytetyt raaka-aineet missä tahansa maassa. Tämä selittääkin sen, miksei ainesosaluetteloita ole yleensä kirjoitettu suoraan vaikkapa suomeksi.

Ainesosaluettelo tulee EU:n lainsäädännön mukaan löytyä jokaisen kosmetiikkatuotteen ulkopakkauksesta. Joskus luettelon printtaaminen ulkopakkaukseen on kuitenkin mahdotonta esimerkiksi tuotteen pienen koon vuoksi. Tällöin tuotteen valmistajan tulee ilmoittaa INCI tuotteen mukana tulevassa kortissa tai esitteessä

1. Ainesosat on listattu suuruusjärjestyksessä

Kosmetiikkatuotteen ainesosat luetellaan INCI:ssä aina pitoisuuden mukaisessa suuruusjärjestyksessä. Ensimmäisenä listassa olevaa raaka-ainetta on siis tuotteessa muihin raaka-aineisiin suhteutettuna eniten.

Ensimmäisenä ilmoitettu raaka-aine ei kuitenkaan välttämättä ole yksi tuotteen vaikuttavista ainesosista eli aktiiviaineista. Oletkin varmasti huomannut, että Aqua eli vesi esiintyy ensimmäisenä hyvin monen tuotteen ainesosaluettelossa. Vesi ei ole aktiiviaine, vaan antaa tuotteelle sen nestemäisen tai voidemaisen koostumuksen.

2. Ainesosat, joiden pitoisuus on alle 1% raaka-aineiden kokonaispitoisuudesta voidaan luetella missä järjestyksessä tahansa

Ihan kaikkia ainesosia ei ole listattu suuruusjärjestyksessä. Ainesosat, joiden pitoisuus on vähemmän kuin 1 %, voidaan luetella luettelon lopussa missä tahansa järjestyksessä. Nämä eivät yleensä ole tuotteen hoitavia ainesosia, vaan niillä on tuotteessa jokin muu merkitys. Ne voivat esimerkiksi parantaa tuotteen koostumusta, säilyvyyttä tai ne voivat olla myös väriaineita tai hajusteita.

3. Ensimmäiseksi mainitut 6-8 ainesosaa riittävät määrittelemään tuotteen sopivuuden ihon tarpeisiisi pääpiirteittäin

Kosmetiikan raaka-aineluettelot voivat olla pitkiä tai lyhyitä. Pituus ei kuitenkaan kerro juuri mitään tuotteen tehokkuudesta ja sopivuudesta juuri sinun tarpeisiisi.

Mikäli haluat selvittää soveltuvatko tuotteen raaka-aineet sinun ihosi tarpeisiin, voit keskittyä tuotteen 6-8 ensimmäisenä listattuun ainesosaan. Googlettamalla ainesosan nimen selvität helpoiten, millä tavalla juuri kyseinen raaka-aine vaikuttaa.

Esimerkiksi Sodium Hyaluronate eli hyaluronihappo on täydellinen kuivan ihon tehokosteuttaja, sillä se pystyy sitomaan iholle yli 1000-kertaisesti oman painonsa verran kosteutta. Bakuchiol auttaa tutkitusti vähentämään juonteita ja tekee ihosta kimmoisamman ja Salicylic Acid eli salisyylihappo on loistava apu finnejä ja ihon rasvoittumista vastaan.

4. Allergeenit ja hajusteet löytyvät yleensä luettelon loppupäästä

Yleisimpiä allergian aiheuttajia kosmetiikassa ovat formaldehydiä sisältävät säilöntäaineet, tietyt hiusväriaineet sekä hajusteet. Nämä löytyvät yleensä INCI-luettelon loppupuolelta.

Kosmetiikkalainsäädännön mukaan 26 yleisimmin allergisoivaa hajustetta tulee listata erikseen niiden omilla nimillä mikäli niiden pitoisuus ylittää 0,05% poispestävissä tuotteissa tai 0,001 % iholle jäävissä tuotteissa. Muutoin hajusteet ilmoitetaan vain sanoilla parfum tai aroma.

Laki hajusteiden ilmoittamisesta koskee myös luonnonkosmetiikkaa vaikka luonnonkosmetiikassa ei käytetäkään syntettisesti valmistettuja hajusteita. Kasviperäiset eteeriset öljyt voivat kuitenkin yhtälailla sisältää kyseisiä allergisioivia hajustekemikaaleja.

Jos etsit mahdollisimman neutraalintuoksuista ei hajustemerkintöjen puuttuminen ole tae neutraalista tuoksusta. Erityisesti joissakin luonnonkosmetiikan tuotteissa voi olla vahva tuoksu johtuen tuotteessa käytettyjen raaka-aineiden ominaistuoksusta.

5. Eettisten ja ekologisten tuotteiden valitseminen vaatii koko ainesosaluettelon läpikäyntiä

Jos tuotteen toimivuuden lisäksi haluat vältellä tiettyjä raaka-aineita eettisistä tai ekologisista syistä, ei pelkkä INCI-luettelon alkupään tarkastelu riitä. Sen sijaan sinun on kysyttävä asiasta valmistajalta tai käytävä läpi tuotteen koko INCI-luettelo. Erityisen haastavaa tässä on se, että samalle raaka-aineelle voi olla useita eri merkintätapoja. Esimerkiksi eläinperäinen punainen väriaine karmiini voi olla merkitty tuotteisiin kuudella eri tavalla: E120, carmine, CI 75479, cochineal extract, crimson lake ja natural red 4. – Siispä aika paljon muistettavaa.

Me olemme halunneet helpottaa raaka-aineiltaan eettisempien ja ekologisempien tuotteiden löytämistä ja siksi olemme käyneet kaikkien myymiemme tuotteiden raaka-ainelistat läpi puolestasi.

Täältä löydät kaikki raaka-aineiltaan vegaaniset tuotteet: Vegaaninen kosmetiikka.

Täältä löydät kaikki luonnonkosmetiikan tuotteet. Luonnonkosmetiikka (Pienet luonnonkosmetiikkabrändit eivät välttämättä ole hankkineet sertifikaattia. Olemme varmistaneet, että tällaisten tuotteiden raaka-aineluettelot täyttävät samat vaatimukset kuin sertifioitu luonnonkosmetiikka)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös

Kuukauden kampanjatuotteissa myös BYBI Acid Gold -kasvonaamio 20% edullisemmin!