Curly Girl -metodi: Selkeä aloittajan opas

Kuulitko sinäkin curly girl -metodista ja haluat tietää, mistä oikein on kyse ja miten päästä alkuun? – Löysit oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa käyn läpi perusasiat, jotka sinun tulee tietää metodista. Olivatpa hiuksesi laineikkaat tai kiharat curly girl -metodin avulla opit hoitamaan hiuksiasi hellemmin ja tuomaan hiustesi parhaat puolet esiin. Ei enää jokapäiväistä suoristusta ja joka suuntaan sojottavia hiussuortuvia. Nyt on aika opetella rakastamaan hiuksiasi sellaisina kuin ne ovat.

Kaikki, mitä sinun tulee tietää curly girl -metodista aloittaaksesi

Curly Girl -metodi  (lyhennetään CG tai CGM) voi alussa tuntua vaikealta. Vaikeuksia on voi tuottaa metodiin tai omille hiuksille sopivien tuotteiden löytäminen. Lisäksi metodiin liittyy suuri määrä erilaisia lyhenteitä. Mielessäsi voi pyöriä useita kysymyksiä:

…Sopiiko curly girl -metodi minulle?

…Mistä tiedän, onko tuote curly girl -metodiin sopiva?

…Onko curly girl  -metodin aloittaminen kallista?

…Mitä minun pitää tehdä noudattaakseni metodia?

…Missä järjestyksessä hiusten hoitorutiinit tehdään?

…Mitä ihmettä tarkoittaa cast, STC ja SOTC?

Usko pois, nämä samat ja useat muut kysymykset olivat alussa minunkin mielessäni. Juuri sen vuoksi halusinkin tehdä aloittamisen helpoksi sinulle tämän artikkelin avulla. Hieman myöhemmin kerron sinulle yksinkertaisesti, miten pääset metodissa alkuun.

Muistathan kuitenkin, että sinun hiuksesi ovat uniikit ja kenelläkään ei ole samanlaisia. Curly girl -metodista voit löytää hiustesi hoitamiseen yleislinjat, jotka voit vähitellen muokata omille hiuksillesi sopiviksi.

Sinun ei tarvitse tehdä kuten kaikki muut tekevät. Tärkeintä on löytää juuri sinun hiuksillesi sopivat hoitotavat ja tuotteet. 

Mikä on curly girl -metodi ja kenelle se sopii?

Aloitetaan perusasioista. Curly Girl metodi sai alkunsa Lorraine Masseyn ja Deborah Chielin kirjoittamasta käsikirjasta “Curly Girl: The Handbook”, joka kirjoitettiin jo vuosituhannen vaihteesta. Mistään uudesta jutusta ei siis ole kyse, vaikka metodi onkin vasta nyt rantautunut Suomeen.

Curly girl -metodi sopii erityisesti heille, joilla on luonnostaan kiharat tai laineikkaat hiukset. Myös suorahiuksiset voivat hoitaa hiuksiaan metodin mukaisesti, sillä nekin voivat tarvita hellää hoitoa. Tärkeintä on kuitenkin tietää, että luonnostaan suora hius ei voi muuttua kiharaksi tai edes laineikkaaksi curly girl -metodin avulla.

Curly girl -metodin perusperiaatteet

Curly girl -metodissa vältetään tiettyjä ainesosia kaikissa hiustenhoito ja -muotoilutuotteissa. Lisäksi vältetään hiuksia vaurioittavia käsittelyjä. Tässä lista vältettävistä asioista.

  • Sulfaatit, joita on usein shampoossa. Sulfaatit pesevät kiharaa hiusta liian voimakkaasti, mikä aiheuttaa kuivuutta.
  • Silikonit, joita on usein hoitoaineessa (poikkeuksena vesiliukoiset silikonit)
  • Alkoholit (poikkeuksena kosteuttavat ja ravitsevat rasva-alkoholit)
  • Hiusten harjaaminen ja kampaaminen kuivana
  • Tavallinen froteepyyhkeen käyttö
  • Lämpökäsittely

Curly Girl -metodiin ja omalle hiustyypille sopivien tuotteiden löytäminen

Vältettävien raaka-aineiden vuoksi vain tietyt tuotteet sopivat metodiin. Helpoin tapa selvittää tuotteet sopivuus on etsiä tuotteen ainesosalista (inci) netistä ja kopioida se  Curlsbot.com:iin. Sivusto kertoo onko tuote CG-hyväksytty. Lisäksi se osoittaa, onko tuotteessa proteiinia vai kosteuttavia ainesosia.

Jokaisen hiukset ovat erilaiset. Toisen hiukset tarvitsevat enemmän kosteutta ja toisen proteiinia. Tarve voi myöskin vaihdella ja tärkeää onkin pyrkiä saamaan hiusten kosteus- ja proteiinitasapaino kuntoon.

Nopea tapa selvittää, tarvitsevatko hiuksesi proteiinia vai kosteutusta on seuraava testi:

Irrota yksi hius ja kastele se. Pyöritä hiusten päät sormiisi ja venytä hiusta.

  • Jos hius katkeaa ja ei veny -> Hiuksesi tarvitsevat kosteuttavia tuotteita
  • Hius venyy ja ei palaudu takaisin muotoonsa -> Hiuksesi tarvitsevat proteiinia

Jos hius venyy hyvin ja palautuu muotoonsa on kosteus- ja proteiinitasapaino kunnossa.

Metodin aloittaminen ei ole kallista. Pääset alkuun markettituotteilla tai tietämättäsi kaapista voi jo löytyä metodiin sopivat tuotteet.

Ennen metodin aloittamista: Final Wash

Ennen metodin aloittamista hiuksille tehdään Final Wash eli viimeinen pesu. Hyvin suurella todennäköisyydellä sinulta jo löytyy tähän pesuun soveltuva shampoo. Viimeinen pesu suoritetaan shampoolla joka SISÄLTÄÄ suflaatteja. Varmista siis, että shampoostasi löytyy ainesosa, jonka nimessä on sana “sulfate”.

Final Wash -shampoo kuitenkaan EI SISÄLLÄ silikoneja. Voit tarkistaa curlsbot.comista, ettei shampoossasi ole silikoneja.

Final Washin tarkoitus on syväpuhdistaa hiukset ja irrottaa hiusten pinnalta silikonikertymät sulfaattipitoisella shampoolla. Final Wash -shampoon EI pidä olla CG-hyväksytty ja sitä käytetään vain tämän yhden pesun ajan.

Final Washin jälkeen kaikkien tuotteiden tulee olla CG-hyväksyttyjä. Final Washin voi tehdä uudelleen, jos vahingossa käytät hiuksiin silikonia sisältäviä tuotteita tai jos sellasia käytetään sinulle kampaamokäynnin yhteydessä. Jos kuitenkin haluat välttää kuivattavien sulfaattien käyttöä myös tällaisissa tilanteissa, voit syväpuhdistaa hiuksesi savipuhdistuksen avulla.

Mikäli hiuksesi tuntuvat todella kuivilta final washin jälkeen, voi käyttää niihin CG-hyväksyttyä kosteuttavaa naamiota tai hoitoainetta.

Hiusten pesu Curly Girl -metodin mukaisesti

Curly Girl -metodissa olennainen asia on pesuvälin pidentäminen esimerkiksi 1-2 kertaan viikossa. Oikea pesuväli kuitenkin riippuu sinusta itsestäsi. Jos hiuspohjasi on todella rasvoittuva tai hikoilet paljon, on ihan ok pestä hiukset vaikka päivittäin.

Curly Girl metodissa suositaan hiusten pesemistä hoitoaineella, tätä kutsutaan cowashiksi joka tulee englannin kielen sanoista “condition wash”. Hoitoainetta hierotaan useamman minuutin ajan päänahkaan. Mekaaninen hierontaliike saa lian irtoamaan päänahasta.  Kun olet hieronut päänahkaasi riittävän kauan, huuhtele hoitoaine huolellisesti pois. Päänahka voi ärsyyntyä, mikäli siihen jää hoitoainejäämiä.

Kaikille pelkällä hoitoaineella peseminen ei sovellu, vaan hoitoainepesu saa hiukset lässähtämään. Näin voi käydä varsinkin silloin, jos hiuksesi ovat erityisen ohuet. Tällöin voit pestä hiukset sulfaatittomalla ja muutoinkin CG-hyväksytyllä shampoolla esimerkiksi joka kolmas-neljäs pesukerta. Mikään ei myöskään kiellä shampoon käyttöä jokaisella pesukerralla, jos se sopii hiuksillesi parhaiten.

Täältä löydät Curly Girl -hyväksytyn, kosteuttavan shampoon: Flora & Curl African Citrus Superfuit Shampoo

Hoitoaine tai naamio pesun jälkeen

Hiusten pesun jälkeen hiusten pituuksiin laitetaan vaikuttamaan hoitoaine tai naamio. Ja kyllä, hoitoaine laitetaan siitä huolimatta, vaikka olisit pessyt hiuksesi hoitoaineella. Tässä vaiheessa hoitoainetta ei kuitenkaan saa hieroa päänahkaan. Hoitoaineen annetaan vaikuttaa hiuksissa viiden minuutin ajan.

Kun vaikutusaika on kulunut, hoitoainetta ei pestä pois. Sen sijaan käytetään “Squish to Condish” -menetelmää (lyh. STC). Tämä tarkoittaa sitä, että vettä lisätään hiusten pituuksiin käsillä puristellen.

Helpoin tapa on roikottaa päätä ja hiuksia joko alaspäin tai jommalla kummalla sivulla. Kun hiukset roikkuvat, nosta hiussuortuvat vetisillä käsillä päänahkasi lähelle ja puristele ja rutistele hiuksia käsiesi sisällä. Puristellessa hiuksista pitää kuulua litisevä ääni. Jos ääntä ei kuulu, lisää vettä tai hoitoainetta.

Jatka puristelua viiden minuutin ajan. Tässä ajassa hoitoainetta on huuhtoutunut hiuksista riittävästi pois.

Hoitoaineen vaikuttaessa voit myös kammata hiukset harvapiikkisellä kammalla tai selvitellä ne sormin.

Jätettävä hoitoaine

Kiharat hiukset kaipaavat kosteutta. Siksi niihin kannattaa laittaa hoitoaineen jälkeen myös jätettävä hoitoaine. Ohuelle hiukselle toimivat kosteuttavat suihkeet kun taas paksumpiin hiuksiin voi käyttää tujumpia jätettäviä hoitovoiteita. Lisää jätettävä hoitoaine märkään hiukseen ennen kuivausta. Lopuksi voit lisätä hiusten pituuksiin öljyä, joka auttaa lukitsemaan kosteuden hiuksiin.

Valikoimastamme löydät hennoillekin hiuksille sopivan Flora & Curl Jasmine Oasis -hiussuihkeen sekä paksummille hiuksille soveltuvan jätettävän hoitoaineen.

Hiusten stailaus ja muotoilu

Muotoilutuotteiden käyttäminen on tärkeää, jotta kihara saadaan pysymään mahdollisimman pitkään hyvännäköisenä. Metodissa stailaukseen suositellaan käytettäväksi geeliä. Myös muita muotoilutuotteita voi kokeilla, mikäli geeli ei sovellu.

Myös geeli lisätään hiuksiin heti jätettävän hoitoaineen perään hiusten ollessa vielä märät.  Geeli puristellaan hiuksiin siten, että hiussuortuvia nostetaan pituuksista kohti päänahkaa. Geeliä kuuluu olla paljon. Sitä on tarpeeksi, silloin kun geeliä laittaessa kuuluu kunnon litinä ja lätinä, ja hiukset tuntuvat  limaisilta. Älä unohda lisätä geeliä myös pään takaosaan.

Hiusten kuivaaminen

Puristele käsilläsi hiuksista ylimääräinen vesi pois ja anna niiden ilmakuivua. Voit myös kietoa hiukset alkukuivumaan turbaaniksi kiedotun t-paidan sisään. Tätä kutsutaan ploppaamiseksi. Ploppaaminen auttaa kiharaa säilyttämään muotonsa paremmin, koska silloin hiusten paino ei pääse vetämään hiuksia ja kiharoita suoriksi.

Sopiva aika hiusten ploppaamiselle riippuu hiustyypistäsi. Jos ne ovat nopeasti kuivuvaa sorttia, voi muutama minuutti riittää. Paksumpia hiuksia voi plopata pidempään.

Plopin eli t-paitaturbaanin poisottamisen jälkeen hiukset voi antaa kuivua loppuun vapaasti, tai niiden kuivumista voi nopeuttaa kuivaamalla niitä hiustenkuivaajan diffuuseripäällä ja viileällä ilmavirralla.

Vältä koskemasta hiuksiin ennen kuin ne ovat täysin kuivat.

Geelikuoren puristeleminen

Kun hiukset ovat  kuivat, niin ne ovat täysin koppurat ja näyttävät olevan täynnä geeliä (alla kuva). Koppura aiheutuu geelikuoresta, joka pitää rutistella pehmeäksi. Geelikuorta kutsutaan castiksi. Geelikuoren poisrutisteluun viitataan usein lyhenteellä SOTC (Scrunch Out The Cast). Geelikuoren voi rikkoa joko käsin tai t-paidalla puristellen. Kuoren alta paljastuvat pehmeät kiharat.

Hiusten freesaaminen

Pesukertojen välillä kiharat voivat käyttäytyä vallattomasti tai lässähtää. Yleensä kiharat kaipaavat freesausta eli virkistystä aamuisin. Freesauksen voi tehdä monella eri tavalla. Suosittu tapa suihkuttaa hiukset kosteuksi sumutinpullon ja veden avulla ja puristella kiharat esiin. Voit myös lisätä niihin jätettävää hoitoainetta tai muotoilutuotteita tarpeen mukaan.

Kuinka nopeasti tulokset näkyvät?

Välittömästi! Useimpien metodia kokeilleiden mukaan kiharat tai laineet tulevat aiempaa selkeämpinä esiin jo ensimmäisen pesukerran jälkeen. Kihara alkaa näyttää selvästi paremmalta muutaman viikon jälkeen metodin aloittamisesta.

Jos päätät lähteä kokeilemaan metodia, liity Facebookissa Curly Girl Suomi -ryhmään, josta lötyy paljon lisätietoa ja vinkkejä metodiin liittyen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *